luni, 1 iulie 2013

Kinetoterapia respiratorie pentru bebeluși


Părinții care se adresează unui fizioterapeut pentru tratamentul prin kinetoterapie respiratorie al sugarului si copilului lor fac aceasta la indicaia medicului și de obicei fără întârziere.
Nu e bine să așteptați să apară agravarea afecțiunii bronșice înainte de a începe tratamentul de kinetoterapie la domiciliu.

Terapeutul nu sare pe copil să-l "zdrobească", așa cum au sugerat unele articole alarmiste scrise de unii părinți incorect informați.
Prima preocupare a fizioterapeutului este de a asigura părinții de siguranța procedurii pentru copil, informându-i în detaliu și de a pune un diagnostic privind starea copilului (simptome, tuse, dieta, stare, tratamentul, istorie de bronsiolită sau a altor aspecte care să-i permită să înceapă tratamentul kinetoterapeutic).

Apoi, medicul terapeut stabilește diagnosticul analizând criteriile functiei respiratorii (frecvența mișcărilor toracice, auscultatia, etc).
Apoi evaluează modul în care copilul accepta sesiunea de fizioterapie și reasigură mama de natura nedureroasă a mișcărilor aplicate, chiar dacă uneori plange copilul. În general mama poate recunoaște după felul plânsului dacă acesta este produs de durere sau din altă cauză, situație în care va colabora cu terapeutul.

Tratamentul bronșiolitei constă în principal într-o serie de măsuri simptomatice împotriva congestiei  căilor aeriene (nas și bronșii) și de a evita deshidratarea în cele din urmă.
Fluidizanții mucusului bronșic nu sunt indispensabili și antibioticele sunt prescrise numai excepțional, de la caz la caz.

Esențiale în timpul primului episod de bronsiolită necomplicată sunt medicamentele antipiretice (aspirina sau paracetamol). Aceste medicamente sunt utilizate pentru a reduce febra atunci când temperatura este prea mare, entru a preveni convulsiile și deshidratarea copilului.
Antibioticele au un rol important în cazurile de infectii bacteriene, dar nu și pentru virusuri care de obicei cauzeaza bronsiolita. Medicamentele antibiotice sunt prescrise în cazurile de febră mare și prelungită (mai mare de 38,5°, timp de cel puțin două zile), sau otită purulentă (in acest caz trebuie consultat un medic specialist ORL la domiciliu).
Acest lucru se întâmplă uneori în partea a doua a evoluției bolii, când din cauza scăderii imunității, a apărut o suprainfecție.
Uneori apare un bronhospasm (respirație șuierătoare) și poate fi necesar la solicitarea fizioterapeutului, un tratament cu bronhodilatatoare, cum ar fi beta-2-agoniști, spray sau aerosoli. O astfel de utilizare va fi făcută cu precauție la copil, pentru că o astfel de utilizare poate fi periculoasă dacă se face fără controlul medicului.
Unele medicamente trebuie să fie absolut interzise. Acesta este cazul "siropurilor" împotriva tusei.
Pentru că de fapt, substanțele conșinute în ele se opun evacuării de mucus care blochează căile respiratorii. Medicul va recomanda astfel de calmante pentru tuse (cum este codeina sau fenspiridina/Eurespal) doar în momentul în care s-a asigurat că mucusul nu stagnează excesiv în căile aeriene, ci se elimină natural.

Mucoregulatorii și fluidizanții mucusului bronșic administrați de obicei fără discernământ în astfel de situații au nici un beneficiu în tratamentul eficient al bronsiolitei.

Tratamentul prin fizioterapie

Primul tratament în bronșiolită rămâne fizioterapia, care este potrivită pentru marea majoritate a copiilor.
Dezobstrucția căilor respiratorii și aspirarea secrețiilor prin accelerarea fluxului expirator permite rezultate terapeutice rapide. De multe ori, câteva ședințe sunt suficiente pentru a dobândi un status respiratoriu bun și a elimina amenințarea spitalizării.

Dezobstrucția căilor aeriene superioare este un gest important pentru copil fiind primordial a restabili respiratia liberă pentru un regim alimentar și de somn imbunătățit.
Acesta este practicată la începutul ședinței, prin spălare sau deblocare a nasului prin instilarea de produse saline sau diferite alte produse de igienă similare.
Tehnica de spălare va fi demonstrată părinților dacă aceștia n-o cunosc deja.

Extracția secrețiilor se face prin tehnica retrogradă nazo-faringiană


Terapeutul ține gura copilului închisă prin apăsare la nivelul maxilarului inferior, la sfârșitul perioadei de expirație și inspirație, copilul inspirând astfel doar pe nas, secrețiile nazale se duc în faringe. Aceste secretii sunt apoi aspirate.


Dezobstrucția bronșică

Tehnica de elecție în fizioterapie respiratorie la copil mic și sugari este metoda de accelerare a fluxului expirator (prescurtat AFE).
Kinetoterapeutul pune o mână pe torace și una pe abdomen.


Presiunea pe torace și abdomen în faza expiratorie va aduce secretiile din trahee în faringe.
Această operațiune stimulează expectoratia pe cale naturală.
De multe ori sunt impresionante pentru părinți aceste compresiuni pe pieptul copilului, care la această vârstă mică este mult mai flexibil.


Tehnica de tuse indusă

La sfârșitul timpului inspirator, apăsarea pe partea anterioară a traheei stimulează reflexul de tuse.
De îndată ce copilul este capabil să tușească la cerere, această tehnică va fi desigur înlocuită cu una care implică o colaborare cu pacientul.



Ședințele de fizioterapie zilnică permit monitorizarea evoluției bronsiolitei și mai ales stimulează copilulrecupereze precoce deficitul respirator dobândit, beneficiind astfel si de o imunitate respiratorie si generală optimă. Informarea rapidă a medicului ajută la adecvarea tratamentului, crescându-i eficiența și reducandu-i durata.

Educația parentală și de prevenire

Lucrul cel mai important pentru copil este să-și recapete precoce libertatea căilor respiratorii.
Produsele saline sau conexe ajută la desfundarea nasului și eliminarea secrețiilor mucoase. Este foarte important să se realizeze spălări ale nasului în mod regulat, mai ales înainte de masă și de culcare, când calitatea vieții copilului este covarșitor dependentă de calitatea respirației.


Despre autor

dr.ganea "Prin site-ul web ConsultatiiLaDomiciliu.ro vreau să fiu mai aproape de pacienții mei."   -  Dr. Daniel Ganea este medic specialist medicina de familie , cu Competență în ecografie și a scris numeroase articole pentru pacienți și pentru medici pe acest site. A început cariera în Urgență în 2009, iar dupa 3 ani a început să lucreze și pe Ambulanță, unde a aflat ce-și doresc de la medic pacienții care solicită online consultații medicale cu medic specialist la domiciliu. Astfel a aparut ConsultatiiLaDomiciliu.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu