luni, 22 iulie 2013

Virusuri exotice mortale

 

Iată câteva dintre cele mai cunoscute virusuri exotice mortale


Virusul Ebola


Virusul Ebola, numit după râul Ebola în Congo, unde virusul a fost descoperit în primul rând, provoaca febra hemoragica extrem de letale. Lipsa unui tratament conduce ratele de fatalitate de până la 90%. Focare apar de multe ori în satele îndepărtate lângă pădurile tropicale, astfel încât boala de obicei nu răspândit departe. Virusul a fost limitat în principal în Africa, deși câteva incidente de laborator (cel mai recent în 2004, în Rusia) au dus la decese în afara continentului.


Virusul Marburg


Clinic, nu se deosebește de Ebola (ambele sunt filoviruses), virusul Marburg cauzeaza boala brusc, cu manifestări hemoragice severe termen de o săptămână de la debutul simptomelor. Ratele de fatalitate au variat de la 24% la 88%. Boala a fost descrisă pentru prima dată în 1967, în orașul Marburg german, atunci când mai mulți muncitori de laborator au fost internati in spital cu o boala severa si misterios, după ce a lucrat cu o specie de maimuță verde africană pentru cercetare vaccin polio.


Virusul Lassa


Febra Lassa este responsabilă pentru aproximativ 5000 de decese anual. Boala extrem de virulentă este endemică în Africa de Vest. Aceasta este una dintre acele Febre hemoragice, cel mai prevalente în acea regiune. Rata de fatalitate este de obicei estimată la 15-20%, dar unele studii sugerează o mortalitate de până la 50%. Virusul infecteaza aproape fiecare țesut din corpul uman și poate fi luat prin expunerea la rozătoare.


Henipavirusuri


Genul Henipavirus cuprinde trei membri: Hendra virus (HEV), virusul Nipah (NIV) și Cedar virus (CedPV). Acesta din urmă a fost identificat la jumătatea anului 2012 și fără cazuri umane înregistrate, este considerat a fi inofensiv. Hendra și virusul Nipah însă, sunt patogeni zoonotici extrem de virulenți, cu o rată de mortalitate între 50-100%. Purtat de liliecii care mănâncă fructe, ajung la om pe cale digestivă - de aceea nu sunt considerate extrem de contagioase. Ele au fost descoperite în anii 1990, atunci când mai multe focare mortale au apărut în Australia și Malaezia.


Lyssavirusuri


Acest gen contine virusul rabic (aproape 100% rata de fatalitate) și alte viruuri înrudite, inclusiv virusul Duvenhage, virusul Mokola și rabia liliecilor australieni. Desi rare, doar un număr mic de cazuri au fost confirmate și documentate, aceste infectii sunt aproape întotdeauna fatale. Liliecii sunt cunoscuți a fi vectori animal pentru toate tipurile, cu excepția virusului Mokola (care a fost izolat în principal la mamifere mici).


Sper că aceste informații, pe cât de interesante pe atât de utile în a estima corect pericolul și a-l preveni din timp, vă vor stimula curiozitatea și dorința de a învăța cum ne putem apăra de virusurile mortale.

Cu respect,
Dr. Daniel Ganea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu