vineri, 19 iulie 2013

Cât de răi sunt virușii?

Rata de deces a infecției cu viruși umani


De-a lungul secolului trecut urbanizarea, schimbarea comportamentului sexual, o populație mondială în creștere ți mai ales creșterea mobilității au ajutat virușii să se răspândească mult mai ușor decât o făceau în mod natural. Iată șapte virusuri mortale care iau mii, uneori chiar milioane de vieti în fiecare an.


HIV / SIDA


HIV / SIDA provoacă 1.6 - 1.9 milioane de decese în fiecare an. De-a lungul ultimelor trei decenii, prin efectele sale imunodepresive, virusul a dus la pierderea a mai mult de 25 de milioane de vieți. Virusuri HIV, cum ar fi (lentivirusurile) au apărut în Africa acum 5-12 milioane de ani, dar s-au adaptat la populația umană numai în secolul 20. Astăzi, există aproximativ 34 de milioane de persoane care traiesc cu HIV, cele mai multe dintre ele in Africa sub-sahariana (69%). Doar aproximativ jumatate din pacientii eligibili au acces la terapie antiretrovirala, ceea ce în final le prelungește durata de viață cu 30-50%.

Hepatita


S-a estimat că hepatita (prin toate tipurile cunoscute) cauzează aproximativ un milion de decese anual. Hepatita B reprezintă 600.000 de decese și este de 50-100 de ori mai infecțios decat HIV. În plus, în fiecare an există 350.000 de decese legate de virusul hepatitei C si 70.000 de decese legate de virusul hepatitei E.

Gripa


În ciuda faptului că există vaccinuri eficiente create în condiții de siguranță ce au fost disponibile și folosite pentru mai mult de 60 de ani, gripa cauzează 250.000-500.000 de decese în fiecare an. Persoanele în vârstă și cele cu afecțiuni medicale cronice sunt la risc deosebit de a dezvolta complicații grave.


Papilomavirus uman


Deși cele mai multe infectii cu papilomavirus uman (HPV) nu sunt simptomatice, infectia persistenta poate cauza cancer de col uterin care în decurs de 10-15 ani poate duce la deces prin complicații și metastazare. De fapt, HPV cauzează aproape toate cazurile de cancer de col uterin (99%), fiind al doilea cel mai frecvent cancer la femei la nivel mondial. HPV provoaca 275.000 de decese în fiecare an.

Nigeii comuni pe buze, pe labii, pe degetele lor sau ale partenerilor lor ar trebui să fie un semn de alarmă pentru fete!

 

Acesta este un neg produs de papilloma virus

Nu se poate "stoarce", trebuie cauterizat electric sau chimic cu acid salicilic (ustura amandoua, dar tolerabil).


Turbarea sau rabia


Mai mult de 55.000 de persoane mor de rabie in fiecare an. Fără profilaxie  post-expunere (PEP) efectuată corect, timp de un an de zile, aceasta boala care cauzează encefalita acuta, este fatală în termen de câteva zile de la debutul simptomelor. În 2005 medicii au raportat cazul unei fete de 15 ani care a devenit prima persoana ce a supraviețui rabiei fără vaccinare anterioară, după ce a fost tratată cu "Protocolul Milwaukee."

Febra Dengue


În ultimii ani incidenta acestei infectii virale transmisă de țânțari a crescut dramatic. În jur de 5-10 milioane de persoane sunt infectate în fiecare an, ducând la 12.500-25.000 decese. Răspândirea rapidă a transportatorului (țânțarul) a fost atribuit în parte globalizării, deși comerțul cu sclavi din Africa a dat cu siguranță un impuls mult mai devreme. Epidemiile au devenit mai frecvente în timpul și după al doilea război mondial. Momentan există doar evenimente izolate, dar asta nu-l face mai puțin periculos.

Rotavirusul obișnuit


Rotavirusurile constituie cea mai frecventa cauza de diaree severă la sugari și copii la nivel global. În fiecare an există aproximativ 500.000 de decese legate de infecția cu rotavirus. Vaccinurile împotriva virusului sunt disponibile și constituie o măsură importantă în reducerea mortalității în rândul grupurilor vulnerabile, cum ar fi copii cu vârsta sub 5 în țările cu venituri mici, ajutând în unele situații organismul să se apere mai bine.

Cu speranța că am atras atenția asura acestui aspect important, vă promit să public pe site articole educative pentru parinți și copii. Pentru că un om educat este un om sănătos, și ce poate fi mai de preț decât sănătatea?!

Cu respect,
Dr. Daniel Ganea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu