sâmbătă, 16 august 2014

Virusul JC (John Cunningham) și riscul de Scleroză Multiplă

Virusul JC (John Cunningham)

Aflați cum un virus extrem de comun și în mod normal inofensiv, poate pune probleme la anumiti pacienți cu scleroză multiplă, crescand riscul de aparitie pentru unele complicații periculoase și ce ar trebui să discute cu medicul înainte de începerea tratamentului. Scris de Kimberly Olanda Medical Revizuit la 1 mai 2013, prin George Krucik, MD, MBA


Virusul JC și riscurile pentru Pacientii cu Scleroza Multipla

Ce este virusul JC? 

Virusul John Cunningham, cunoscut mai degraba in lumea medicala ca virusul JC, este un virus foarte frecvent in Statele Unite. Se estimează că mai mult de trei sferturi din americani il au. O persoana obisnuita, purtătoare de virus JC, nu va ști niciodată și este puțin probabil să sufere vreun efect ca urmare a prezentei virusului în organism. Cu toate acestea, pentru un procent mic de persoane cu scleroza multipla (SM), treaba stă puțin altfel. Virusul JC poate fi activat atunci când sistemul imunitar al unei persoane este compromis din cauza bolii sau a medicamentelor imunosupresoare. Virusul poate fi apoi transportat în creier, unde infectează materia alba a creierului și atacă celulele responsabile pentru producerea mielinei, stratul protector care acoperă și protejează celulele nervoase. Aceasta infectie se numeste Leucoencefalopatie Multifocală Progresivă (LMP). (1) LMP poate fi disabilitantă, chiar fatală.

Rolul drogurilor imunosupresoare

Virusul JC de multe ori atacă atunci când sistemul imunitar al unei persoane este la cel mai slab nivel, pentru că un sistem imunitar slăbit nu mai poate lupta cu virușii invadatori. Este ocazia perfecta pentru virusul JC de a se activa, de a traversa bariera hemato-encefalică și să înceapă să atace creierul. Persoanele cu SM sunt la un risc crescut de LMP, deoarece sistemul lor imunitar este adesea compromis ca urmare a bolii. Complicând și mai mult problema, multe medicamente utilizate pentru a trata simptomele SM pot compromite sistemul imunitar. Aceste medicamente includ natalizumab (Tysabri) și corticosteroizi. Tratamentul anterior cu medicamente imunosupresoare, inclusiv azatioprina, ciclofosfamida, metotrexat, mitoxantrona, sau micofenolatul de mofetil, poate crește, de asemenea, probabilitatea ca o persoană cu SM vor dezvolta LMP dupa expunerea la virusul JC.

În 2012, FDA (Agentia Americana a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale) a aprobat testul ELISApentru JCV cu anticorpi. Acest test de detectare a virusului JC poate determina dacă o persoană a fost expusă la virus și dacă acesta este prezent în organism. Un test pozitiv nu inseamnă că o persoana cu SM va dezvolta neapărat LMP, ci numai că indivizii pozitivi la JC virus pot dezvolta LMP la un moment ulterior. (4) Chiar și cu un rezultat negativ, nu esti 100% sigur, poți fi infectat cu virusul JC în orice moment în timpul tratamentului. Prin urmare dacă începeți administrarea de medicamente ca parte a tratamentului pentru SM, este important să continuați testarea periodică pentru a vedea dacă au fost infectate. Discutați cu medicul dumneavoastră despre cât de des ar trebui să fie testate pentru anticorpi virusul JC. În cazul în care devin infectate, testarea periodică va ajuta să detecta infecția mai rapid, și cu cât mai repede se detectat, cu atât mai repede poți începe un tratament. (4)

Ce să spuneți medicului dumneavoastră 

Discutați cu medicul dumneavoastră despre riscul de apariție a LMP și modul în care medicamentele ce le luați pot afecta acest risc. Medicul poate dori să efectueze un test ELISA dintr-o precatuție, mai ales în cazul în care intenționează să vă prescrie medicamentul Tysabri. Tysabri (Natalizumab) este adesea prescris pentru pacientii care nu au răspuns bine la alte forme de tratament al SM (Sclerozei Multiple). Studiile arată că pacienții care au luat Tysabri au un risc crescut de apariție a LMP comparativ cu pacientii cu SM aflați în tratament cu alte medicamente. În cazul în care medicul dumneavoastră vă recomandă să începeți tratamentul cu Natalizumab, vorbți cu el despre a face primul test de sange EISA pentru anticorpii anti virus JC. În cazul în care rezultatul este negativ, sunteți mai puțin susceptibil de a dezvolta LMP în timp ce luați Natalizumab. În cazul în care rezultatul este pozitiv, discutați cu medicul dumneavoastră despre pericolul de a lua medicamentul și probabilitatea dezvolta ulterior LMP. Un test pozitiv impune regândirea tratamentului în scleroza multiplă care din câte știm reacționeaza bine la Natalizumab. (4)


Cu speranța că am atras atenția asura acestui aspect important, vă promit să public pe site articole educative pentru parinți și copii. Pentru că un om educat este un om sănătos, și ce poate fi mai de preț decât sănătatea?!

Cu respect,
Dr. Daniel Ganea
Medicina de familie, Cardiologie
-----------------------------------
ConsultatiiLaDomiciliu.ro
EcografieLaDomiciliu.ro
ReflexoterapieLaDomiciliu.ro
CardiologieLaDomiciliu.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu