miercuri, 19 iulie 2017

Sportul extenuant concomitent cu hipoglicemia creste riscul de ateroscleroza



Sportul intensiv concomitent cu hipoglicemia creste riscul de ateroscleroza - adica daca faci exercitii fizice nepregatit (nehidratat si cu hipoglicemie), fara un consult medical de specialitate a domiciliu.






NEW YORK (Reuters Health) - activitatea fizica extenuanta concomitent cu hipoglicemia la pacienții cu diabet zaharat de tip 1 creste semnificativ riscul de ateroscleroza, au raportat cercetatorii americani pe 12 iunie, la a 77a editie a Sesiunilor Stiintifice ale Asociatiei Americane de Diabet din San Diego.
„Rezultatele preliminare ale analizei noastre sugereaza ca pacientii care au hipoglicemie frecventa și sunt angajati în activități sportive intense au un risc crescut de ateroscleroza,“ a declarat autorul principal Dr. Elke R. Fahrmann de la Universitatea Marshall Joan C. Edwards Scoala de Medicina din Huntington, West Virginia, pentru Reuters Health.
„Beneficiile tratamentului intensiv și de a fi implicate în activități fizice par să fie clare. Cu toate acestea, literatura de specialitate indică faptul că hipoglicemia, care este unul dintre efectele cele mai negative ale tratamentului intensiv, și activități foarte greu s-ar putea activa căile inflamatorii. Se pare rezonabil ca un efect sinergic al ambilor factori ar putea exista asupra sistemului cardiovascular“, a spus ea într-un e-mail.
„Rezultatele acestei analize trebuie să fie confirmate. Dacă se confirmă, sunt necesare studii suplimentare pentru a investiga daca descoperirile noastre traduc in evenimente boli cardiovasculare, și trebuie acordată atenție la efectele de sex și vârstă“, a remarcat dr Fährmann.
Pentru a investiga modul in care activitatea fizica intensa poate afecta relația dintre hipoglicemie si calcifierea arterelor coronare (CAC), la pacienții cu diabet zaharat de tip 1, Dr. Fährmann si colegii sai au analizat datele de la controlul diabetului și a complicațiilor Trial (DCCT) si Epidemiologie de Diabet de interventie și complicații (EDIC) de studiu.
Ei au folosit modele log-binomial ajustate pentru diferențele de bază relevante pentru a determina relația dintre hipoglicemia combinată cu activitate intensă și CAC scor> 100 unități Agatston (CAC100) și au folosit analiza de sensibilitate pentru a valida rezultatele.
În studiul DCCT, 1.173 participanți au raportat cat timp s-au angajat în activități fizice intense, cum ar fi inot, alergare, tenis simplu, ciclism, baschet, sau genoflexiuni. În general, au avut în medie 1,8 evenimente hipoglicemiante nonsevere pe săptămână, cu activitate care a durat 35 de minute pe săptămână. Hipoglicemia nonsevera si activitatea intensa au fost slab corelate (rho = 0,08, p <0,01).
Durata activității intense a afectat relația dintre hipoglicemia nonsevera si CAC100: cu cat activitatea a durat mai mult, hipoglicemia nonsevera a devenit un factor mai important pentru aterosclerozaPragul de semnificație a fost de 190 de minute pe săptămână de exercițiu viguros, dar interacțiunea dintre timp și hipoglicemia nonsevera a fost semnificativa numai la barbati (p <0,001).
În studiul EDIC, 1.177 de participanti care au raportat timpul petrecut in activitate fizica intensa au avut 2,3 evenimente hipoglicemiante nonsevere pe săptămână în medie, cu o medie de 18 minute de activitate pe saptamana.
In acest studiu, activitatea intensă și hemoglobina A1c (HbA1c) au fost corelate (rho = 0,011, p <0,001). Relațiile dintre tratamentul anterior, hipoglicemia nonsevera și exercițiile fizice viguroase au fost semnificative, dar conexiunea dintre activitatea obositoare și hipoglicemia nonsevera nu a fost semnificativă.
„Nevoia de strategii eficiente de reducere a complicațiilor legate de diabet este evidenta. Este nevoie de mai multe informații cu privire la rolul factorilor de risc netraditionali in bolile cardiovasculare,“ a spus Dr. Fährmann. „Atenția la detalii este mai importanta decât oricând. Aceasta include a cerceta daca exista subgrupuri de pacienti care ar beneficia de intervenții specifice care nu sunt incluse în orientările generale actuale.“
Dr. Henry K. Driscoll, investigator principal, de la  Scoala de Medicina Joan C. Edwards, de asemenea a declarat într-un e-mail: „Pacienții care se angajează în activități grele ar trebui să fie deosebit de atenți pentru a evita hipoglicemia, de exemplu, prin monitorizarea în mod frecvent de zahărului din sânge. Între timp, până când rezultatele noastre sunt confirmate, în cazul în care acești pacienți continuă să aiba hipoglicemii frecvente, acestia ar trebui să fie încurajați să se implice doar în activități de intensitate mai mică.“
„Deși ar fi necesare studii pentru a dovedi utilitatea acestei investigatii, ar putea fi rezonabil să se includă o scanare inițială a densitatii osoase, în evaluarea riscului pentru pacientii cu hipoglicemie frecventa și care se angajează în activități fizice intense. Chiar dacă pacienții din subgrupul menționat mai sus sunt mai tineri de 40 și nu au niciun alt factor de risc cardiovascular sau de boală aterosclerotica, ar putea fi util să se ia în considerare inițierea tratamentului cu statine“, a adăugat el.
Centrul Național de Resurse Cercetare si Institutul National de diabet, rinichi si boli digestive a sprijinit cercetarea.
SURSA: http://bit.ly/1UrQmmQ
American Diabetes Association 2017.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu