miercuri, 5 decembrie 2018

Gripa vs Vaccinul trivalent 2019

"Sezonul de gripa 20118-2019 ar putea fi mult mai sever, cu mai multe spitalizari si decese decat cel precedent, deoarece vaccinul actual pare a fi mai puțin eficace decât era de așteptat împotriva tulpinii de gripă dominantă aflată în circulație." Asa spune un raport al Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC) din Washington.

Virusul Gripal A (H3N2) - 2018

Este responsabil pentru aproximativ 90% din infectiile sezoniere, a declarat Tom Frieden, MD, MPH, directorul CDC, într-o conferință de presă.  Vacinul gripal trivalent sezonier conține această tulpină, care este asemănătoare cu mai bine de jumătate din virusurile A (H3N2) identificate până în prezent. Cealaltă jumătate însă, sunt antigenic diferite de tulpinile de virus A (H3N2) alese pentru vaccinul în cauză. "Sunt suficient de diferite încât protecția poate fi mai mic decât ceea ce vedem de obicei", a declarat Dr. Frieden. "Este posibil să avem un sezon de gripă mai sever decât de obicei." Reiterând concluziile unui studiu CDC emis ieri, Dr. Frieden a spus că o ușoară schimbare sau "derivație", în ADN-ul vurusiului A (H3N2) folosit la producerea vaccinului a fost detectat abia în luna martie, după ce au fost deja formulate vaccinurile 2014-2015. "A fost deja prea târziu pentru a include  în vaccin noul virus derivat", a spus el.
Un vaccin mai puțin eficace sugerează oricum un sezon de gripa mai dificil. Din punct de vedere istoric, sezoanele de gripa dominate de un virus A (H3N2) tind să aibă de două ori mai multe spitalizari si decese ca sezoanele în care alte virusuri sunt în prim plan, a declarat Dr. Frieden. Doar timpul va spune, a spus el, dacă tendințele actualea virusului  în circulație sunt adevărate pentru restul sezonului de gripî sau pentru restul globului. Virusurile gripale B reprezintă acum aproape 9% din virusurile testate de CDC și se potrivesc bine cu tulpina B, aflată in vaccinul trivalent. Celelalte 91% sunt virusurile gripale A și aproape toate sunt A (H3N2), cu o urmă de virus pandemic A (H1N1), care, de asemenea, este inclus în vaccin.
Dr. Frieden a subliniat faptul că vaccinul actual, deși afectat de acest neajuns, rămâne încă cea mai bună protecție împotriva gripei sezoniere actuale și "poate avea oarecare eficacitate" împotriva virusului A (H3N2) nou apărut. Raportul CDC de ieri a făcut aceeași precizare, că vaccinul "ar putea reduce riscul de complicații severe, de spitalizare si de moarte" pentru persoanele infectate cu virusul nou. Vaccinul în sezonul precedent 2013-2014 a redus riscul de gripă cu 50% până la 55%, a declarat Joseph Bresee, MD, epidemiolog în Centrul național CDC pentru imunizare si boli respiratorii, la conferința de presă. Acest nivel de eficiență este totuși cel așteptat, a declarat Dr. Bresee.

Cum tratăm gripa cu antivirale in 2018-2019?

Având în vedere posibilitatea unui sezon de gripă mai sever, Dr. Frieden a reamintit astăzi clinicienilor sugestia CDC de a trata cazurile cu risc mare de complicatii cu antivirale oseltamivir și zanamivir. Mai ales atunci cand pacientii sunt la risc crescut de complicatii amenințătoare de viață din cauza unei afecțiuni cronice cum ar fi astmul sau diabetul zaharat. Medicamentele ar trebui să fie prescrise cât mai devreme posibil, în mod ideal în primele 48 de ore, atunci când cineva are simptome asemănătoare gripei. "Tratamentul cu medicamente antivirale pot face boala mai blandă și mai scurtă", a spus el. "Aceasta poate reduce probabilitatea de a ajunge într-un spital sau într-o unitate de terapie intensivă ... si deci reduce riscul de a muri de gripă." Medicii nu trebuie să aștepte vreun test de laborator pentru a confirma diagnosticul de gripă înainte de a scrie o prescriptie medicală cu antivirale, a declarat Dr. Frieden. Credinta gresita ca o astfel de întârziere este necesară, a spus el, explică de ce antiviralele sunt în mod eronat evitate de medici. În această etapă timpurie a sezonului actual, activitatea gripei în SUA este în general scăzută, dar capătă treptat amploare în câteva state din sud, în special Louisiana si Alabama, potrivit CDC. Din 22 noiembrie, proporția de decese atribuite gripei și pneumonie la nivel national a fost sub ceea ce CDC numește pragul de epidemie.

Așa încât, ține-ți medicul aproape!

Cu respect,
Dr. Daniel Ganea
Medicina de familieCardiologie

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu