marți, 11 iunie 2019

Optimizarea respiratiei la pacientii cu SASO

Pacientii care sufera de SASO (sindrom de apnee in somn), daca isi neglijeaza aceasta disfunctie si nu o trateaza fie prin eleminarea chirurgicala (ORL) a cauzelor obstructive, fie prin protezarea respiratiei cu un aparat CPAP (cu presiune continua), BIPAP (cu doua presiuni inspir-expir) sau APAP (automat), risca sa amplifice deteriorarea starii de sanatate prin suferinta tuturor organelor, cel mai important creierul (apare dementa si boala Alzheimer precoce) si inima - hipertrofie cardiaca, agravarea cardiopatiei ischemice, aterosclerozei si consecutiv cresterea riscului de TEP  (trombembolism pulmonar) si AVC (accident vascular cerebral).

https://cardiologieladomiciliu.ro/cauze-si-necazuri-in-apneea-de-somn/


Presiunea continuă a căilor aeriene pozitive (CPAP) este frecvent prescrisă pentru a trata apneea de somn. Scopul este de a îmbunătăți respirația pe timp de noapte, dar cum știți dacă CPAP funcționează suficient de bine? 

Indicele hipopnee-apnee (AHI) poate fi o măsură utilă pentru a urmări eficiența tratamentului dumneavoastră.


Ce înseamnă citirea AHI pe o mașină de dormit sau o mașină CPAP? Ce este considerat un eveniment? Dacă numărul AHI este stabilit, puteți întreba: "Cum îmi ajustează mașina CPAP?"


Aflați ce obiectiv AHI trebuie să tmaximizați beneficiile utilizării CPAP pentru o terapie optimă și modul în care presiunea este determinată și trebuie ajustată.

Ce este AHI?


În primul rând, este important să înțelegem ce înseamnă citirea AHI, atât cu studii de somn cât și pe o mașină CPAP.


Această măsurătoare este adesea prezentată în contextul unui raport al studiului privind somnul. Este numărul de ori pe oră de adormit ca căile aeriene superioare (limba sau palatul moale la nivelul gâtului) se prăbușesc parțial sau total, ducând la o scurtă excitare sau trezire de la somn sau adroge în nivelurile de oxigen din sânge. Prăbușirea parțială a căilor respiratorii se numește ahipopnee. Lipsa completă a fluxului de aer prin nas și gură, în ciuda efortului de respirație măsurat la piept și abdomen, se numește apneaevent.


AHI este folosit pentru a clasifica severitatea apnee în somn. Aceeași clasificare este utilizată pentru a evalua cât de bine funcționează CPAPmachine.


Urmatoarele recomandari sunt folosite inadult:

Normal: Mai puțin de 5 evenimente de respirație perorale de somn

Apnea ușoară de somn: 5 până la 15 evenimente de respirație peste oră de somn

Apnea moderată de somn: între 15 și 30 de respirații pe oră de somn

Apnea severă la somn: mai mare de 30 de evenimente de bătrână pe oră de somn

Somnul copiilor este analizat cu criterii stricte și mai mult de un eveniment pe oră de somn este deja considerat a fi anormal.

Care este scopul AHI pentru optimizarea terapiei?


Care ar fi scopul dvs. AHI? În primul rând, înțelegeți că poate exista variabilitate de la noapte la noapte în această măsură. Asnotat, apneea de somn poate fi agravată prin somn mai mult pe spate, având mai mult somn REM sau chiar consumând mai mult alcool aproape de culcare. Prin urmare, nu este necesar să urmăriți un număr zilnic. Dimpotrivă, aceste variații ar trebui să fie în medie de 30 până la 90 de zile.


În general, AHI ar trebui să fie păstrat la mai puțin de 5 evenimente pe oră, care se află în intervalul normal. Unii specialiști în spital vor viza un AHI de 1 sau 2 cu gândul că mai puține evenimente vor fi mai puțin perturbatoare să doarmă. Dacă AHI de referință pentru studiul somnului este mare, cum ar fi 100 evenimente pe oră, chiar 10 evenimente pe oră pot reprezenta o îmbunătățire semnificativă.


Tipurile de evenimente pot fi obstructive, centrale (reprezentând episoade de respirație) sau necunoscute (legate de scurgere). Aceste tipuri au rezoluții unice. De exemplu, este posibil ca presiunea CPAP să fie întoarsă în sus sau în jos - sau poate fi necesară înlocuirea măștii.


Scopul optim pentru dvs. poate depinde de natura și natura condiției inițiale. Poate fi temperat de complianța dumneavoastră la tratament, cu presiuni mai mici permise pentru a îmbunătăți confortul.


Cea mai bună stabilire a presiunii pentru dvs. este cea mai bună determinată de specialistul în somn certificat de consiliul de administrație, cu media AHI utilizată în contextul experienței dvs. cu tratamentul.

Cum funcționează mașinile CPAP pentru tratament?


Mașinile moderne CPAP și bilevel sunt capabile să urmărească numărul rezidual de evenimente de respirație apărute la setarea curentă a curentului. Fiecare dintre aceste evenimente s-ar putea corela cu o scurtă trezire sau cu o scădere tranzitorie a nivelului de oxigen din sânge.


Vazi aici mai multe detalii: ConsultatiiLaDomiciliu.ro/Cum-functioneaza-CPAPhttps://consultatiiladomiciliu.ro/cum-functioneaza-cpap-bipap-apap-in-tratamentul-apneei-de-somn/.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu