Studiile citate sunt:
- REDUCEREA ABSENTEEISMULUI DE ÎNGRIJIRE A SĂNĂTĂȚII ÎN PANDEMIA COVID-19 PRIN VACCIN BCG (BCG-CORONA) (https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04328441) RCT multi-centru controlat placebo în HCW cu contacte directe ale pacienților unde sunt tratati pacienti COVID- 19. Obiectiv principal: numărul de zile de absentism (neplanificat) din orice motiv. Obiectivele secundare includ: numărul de zile de absentism (neplanificat) din cauza infecției cu COVID-19 documentată și incidența cumulativă a internării în spital, internarea în UCI și decesul. Separat, acești cercetători intenționează să înceapă un studiu de vaccinare BCG la vârstnici.
- VACCINAREA BCG PENTRU PROTEJAREA PERSONALULUI MEDICAL CONTRA COVID-19 (BRACE) (https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04327206) Etapa RCT deschisă în faza III. Obiective primare: numărul de participanți cu boala COVID-19 definită drept febră plus cel puțin un semn sau simptom al bolii respiratorii și testul pozitiv SARS-Cov-2 (PCR sau serologie); COVID sever-19 definit prin spitalizare sau deces. Obiectivele secundare includ infecția SARS-Cov-2 asimptomatică, absenteismul la muncă, boli respiratorii febrile, ventilație mecanică.
- STADIUL FAZEI III DE STUDIU A VACCINULUI CANDIDAT BAZAT DE BCG VPM1002 Institutul Max Planck pentru Biologie Infecțională din Germania intenționează să facă încă două studii în faza 3 pentru a investiga dacă vaccinul candidat VPM1002, un vaccin pe bază de BCG dezvoltat inițial împotriva tuberculozei, este de asemenea eficient împotriva SARS-CoV- 2. Cercetătorii se așteaptă să înceapă ambele studii - unul la lucrătorii din domeniul sănătății și unul la vârstnici - în următoarele câteva săptămâni, după ce primesc aprobarea de reglementare.
Î: CE DOVEZI AVEM DESPRE SIGURANȚA VACCINULUI BCG ÎMPOTRIVA COVID-19?
R: Dr. Mihai Netea, Centrul Medical al Universității Radboud (studiu BCG-CORONA): Studiile epidemiologice au arătat că BCG reduce mortalitatea generală la copiii din țările cu risc infecțios ridicată. Această reducere a mortalității cu 30-50% se datorează reducerii infecțiilor tractului respirator și sepsisului neonatal. Două studii clinice la adulți au arătat efecte similare ale reducerii cu 70% a infecțiilor tractului respirator: unul la adolescenții din Africa de Sud și un studiu mic la populația vârstnică din Indonezia. R: Dr. Ștefan H.E. Kaufmann, Institutul Max Planck pentru Biologie Infecțională (co-inventator al VPM1002): Mecanic a fost bine stabilit în ultimele decenii că BCG activează fagocitele. Aceste fagocite activate sunt mai bine echipate pentru a se apăra împotriva infecțiilor microbiene (bacterii și virusuri).
R: Dr. Christine Stabell Benn, profesor în Sănătatea globală la Universitatea din Danemarca de Sud și Spitalul Universitar Odense: În urmă cu două decenii, grupul nostru a evaluat impactul vaccinurilor asupra sănătății generale în stația noastră din Guineea-Bissau, Africa de Vest. Am descoperit că primirea vaccinului BCG recomandat a fi administrat la naștere a fost asociată cu aproape jumătate din mortalitate - mult mai mult decât ar putea fi explicate prin efectele sale împotriva tuberculozei (Kristensen et al, BMJ 2000). Mortalitatea la acea vreme se datora aproape exclusiv bolilor infecțioase. Aceasta ne-a determinat să propunem ca BCG să aibă „efecte nespecifice” și să inducă protecție împotriva altor boli infecțioase. Am văzut, de asemenea, că printre cei care au fost vaccinați BCG, având o cicatrice BCG (un indicator al unui vaccin de succes) a fost asociată cu reduceri puternice ale mortalității (Garly și colab., Vaccine 2003). Am luat observațiile în studii clinice randomizate. Am profitat de faptul că nou-născuții cu greutate mică (<2500 g) li s-a recomandat să primească BCG cu întârziere - deci am randomizat astfel de nou-născuți la BCG la naștere sau BCG întârziat obișnuit - și în trei studii am putut arăta că BCG a redus nou-născutul mortalitatea (înainte ca grupul de control să primească BCG) cu mai mult de o treime (38%). Tuberculoza nu ucide copiii în primele luni de viață și am putea arăta că reducerea mortalității s-a datorat BCG care împiedică septicemia și pneumonia (Biering-Sørensen et al, Clin Infect Dis 2017).
Î: CE SUGEREAZĂ CĂ VACCINAREA BCG AR FUNCȚIONA CONTRA COVID-19?
R: Dr Netea: În stabilirea riscului infecțios scăzut, două studii recente din Danemarca și Australia nu au arătat un beneficiu semnificativ al vaccinării BCG la copiii nou-născuți. Nu există încă date privind efectul vaccinării BCG asupra coronavirusurilor în general sau asupra COVID-19 în special.
R: Dr Benn: Mai trebuie să aflăm care tulpini de vaccin BCG sunt cele mai eficiente. Există o serie de tulpini BCG diferite, sunt destul de diferite din punct de vedere al capacității lor de protejare împotriva tuberculozei, conțin un număr diferit de bacterii viabile și se pare că acestea au și efecte nespecifice diferite (Curtis și colab., Pediatr Infect Dis J 2019; Angelidou et al, Vaccine 2020). De exemplu, în studiile noastre am folosit BCG-Danemarca, dar recent două studii indiene nu au reușit să găsească niciun efect asupra mortalității neonatale la pacienții vaccinați BCG în Rusia (Jayaraman, Pediatr Infect Dis J 2019).
Î: Cât timp ar fi nevoie să așteptăm ca probele să demonstreze PROTECȚIA VACCINULUI BCG CONTRA COVID-19?
R: Dr Netea: Testele care au început în mai multe țări vor avea nevoie probabil de 2-6 luni pentru a răspunde la această întrebare, în funcție de dinamica epidemiilor din aceste țări și de cât de puternic va fi efectul vaccinării BCG asupra imunității dobândite.
R: Dr. Nigel Curtis, Murdoch Childrens Research Institute (studiu BRACE): Trebuie să continuăm studiile în perioada în care lucrătorii din domeniul sănătății sunt expuși la COVID-19, astfel încât să putem compara severitatea COVID-19 din grupul BCG cu controlul grup - atât de probabil multe luni.
Î: POPULAȚIILE CU RISC VOR PRIMI ACUM VACCIN BCG, PREVENTIV?
R: Dr Netea: Nu, nu are sens să vă străduiți obțineți vaccinul acum, majoritatea am fost deja vaccinați în copilărie și avem imunitate relevantă. Și în orice caz, un abuz poate duce la lipsa vaccinului pentru copiii nou-născuți care au nevoie de el cum am avut și noi, mai ales în țările în curs de dezvoltare.
R: Dr Curtis: Nu. BCG are o ofertă relativ scurtă, deoarece sunt fabricate doar doze suficiente pentru cele două utilizări actuale aprobate: protecția sugarilor împotriva tuberculozei în țările endemice ale tuberculozei și pentru tratarea unor forme de cancer de vezică.
R: Dr Benn: Nu. Cu toate că avem multe dovezi că BCG are efecte benefice nespecifice la copii, știm puțin despre efectele sale la adulți sau la vârstnici. Deși nu credem acest lucru, în această etapă nu putem exclude că s-ar putea dovedi dăunătoare la adulți / vârstnici.
R: Dr Kaufmann: Studiile au arătat că vaccinarea împotriva rapelului este posibilă și sigură. Consider că merită să acordați prime (prima dată administrare) sau boost (administrarea a doua oară).
R:
Dr. Thijs ten Doesschate, UMC Utrecht (BCG-CORONA): Multe studii
epidemiologice au arătat că BCG poate induce o protecție puternică
împotriva bolilor infecțioase, altele decât tuberculoza: așa-numitele
efecte nespecifice. În plus, există dovezi clinice și experimentale
conform cărora BCG protejează împotriva infecțiilor virale. Vaccinarea
BCG protejează împotriva virusului respirator sincytial, al
papilomavirusului uman și al virusului herpes simplex. După vaccinarea
BCG, există o „încărcare virală” mai mică a virusului gripal A, ceea ce
duce la mai puține inflamații și leziuni pulmonare. Vaccinarea BCG duce
la mai puține particule de virus în sânge și la un răspuns imun mai
puternic împotriva virușilor în comparație cu placebo la voluntarii
sănătoși care au primit un vaccin împotriva febrei galbene.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu